Clustering and profiling scholars based on publication performance in bibliographic databases: A case of Turkey

İzmir Bakırçay Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Son yıllarda bilim insanlarının araştırma performansının değerlendirilmesi büyük önem kazanmıştır ve Google Scholar (GS), Scopus ve Web of Science (WoS) gibi çevrimiçi veritabanlarında bulunan geniş kapsamlı bibliyometrik veriler bu değerlendirmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu araştırma, bilim insanlarını sınıflandırmak ve yayın özelliklerini anlamak için bibliyometrik verileri kullanan kümeleme tabanlı bir yaklaşım sunmaktadır. Akademik yaş, Üretkenlik, Güncellik ve Etki (YÜGE) modeli, bilim insanlarının yayınları hakkında daha derin bir anlayış sunmaktadır. Türk akademisine odaklanan çalışma, Google Akademik'den alınan 30 Türk üniversitesi ve bu üniversitelerin 24 bölümünden toplam 13.070 bilim insanından oluşan veri setini incelemektedir. Kümeleme analiziyle, bilim insanları "yenibaşlayanlar," "etkili orta kademelerdeki durgunlar," "yükselen yıldızlar," "hareketsiz ve verimsiz acemiler," "etkili durgun üst düzeydeki bilim insanları," "süper yıldızlar" ve "şu anda aktif ve verimli olan üst düzeydeki bilim insanları" gibi yedi farklı gruba ayrılmaktadır. İlginç bir şekilde, analiz sonuçları yükselen yıldızların %6'sının yüksek üretkenlik ve etkiye sahip araştırmalar sergilediğini ortaya koyarken, süper yıldızların yalnızca %1,32'sinin istisnai üretkenlik ve etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Çalışma ayrıca bilim insanlarının çalıştıkları üniversiteleri, bölümleri, akademik unvanları ve doktora nitelikleri gibi demografik özelliklerini de dikkate alarak analizi geliştirmektedir. Özellikle, tıp ve ilaç bilimleri alanında eğitim alan bilim insanlarının en üretken ve etkili olduğu görülmektedir. Ayrıca, çalışma Google Akademik, WoS ve Scopus gibi üç büyük bibliyografik veritabanında bilim insanlarının yayın özelliklerini incelemektedir. 23 akademik bölümdeki 4.054 bilim insanının verilerini analiz eden araştırmanın ikinci ayağının sonuçlarına göre, bilim insanlarının GS veritabanından Scopus ve WoS veritabanlarına geçişte yayın performansında bir düşüş olduğunu göstermektedir. Ayrıca, tıp, doğa bilimleri ve mühendislik alanlarında profesörlerin daha yüksek üretkenlik ve etkiye sahip olduğu, sosyal bilimler, eğitim bilimleri ve idari, siyasi ve uygulamalı bilimlerdeki yardımcı doçentler, araştırma asistanları ve öğretim görevlilerinin daha düşük yayın performansı sergilediği görülmektedir. Bu çalışma, üniversitelere ve araştırma kuruluşlarına bilim insanlarının yayın özelliklerini değerlendirmeleri ve araştırma sonuçlarını iyileştirmek için stratejiler geliştirmeleri konusunda değerli bilgiler sunmaktadır. Oluşturulan bilim gruplar ve analizler ayrıca, politika yapıcılarına işe alım, terfi, ödüller ve fon tahsisine ilişkin kararlarında rehberlik edebilir.
In recent years, assessing scholars' research performance has gained significance, facilitated by the availability of extensive bibliometric data in online databases such as Google Scholar (GS), Scopus, and Web of Science (WoS). This research introduces a clustering-based approach that utilizes bibliometric data to categorize scholars and understand their publication characteristics. The model, Academic age, Productivity, Recency, and Impact (APRI), provides deeper insights into scholars' publications. Focusing on Turkish academia, the study examines a dataset of 13,070 scholars from 30 Turkish universities and 24 divisions, extracted from Google Scholar. Through cluster analysis, scholars are classified into seven distinct groups, including "freshmen," "stagnant impactful mids," "rising stars," "stagnant and non-prolific juniors," "stagnant impactful seniors," "super stars," and "currently active and prolific seniors." Interestingly, the analysis reveals that 6% of rising stars exhibit highly productive and impactful research, while only 1.32% of super stars demonstrate exceptional productivity and impact. The study further enhances the analysis by considering scholars' affiliations, departments, academic titles, and PhD qualifications. Notably, scholars with backgrounds in medicine and pharmaceutical sciences tend to be the most prolific and impactful. Additionally, the study investigates scholars' publishing characteristics across three major bibliographic databases: GS, WoS, and Scopus. Analyzing data from 4,054 scholars in 23 academic divisions, the results indicate a decline in publication performance as scholars transition from GS to Scopus and WoS databases. Moreover, professors in Medicine, Natural Sciences, and Engineering demonstrate higher productivity and impact, while assistant professors, research assistants, and lecturers in Social Sciences, Educational Sciences, and Administrative, Political, and Applied Sciences exhibit lower publication performance. This study offers valuable insights for universities and research institutions to evaluate scholars' publication characteristics and develop strategies for improving research outcomes. The generated scholar segments and analysis can also guide policy makers in recruitment, promotion, awards, and fund allocation decisions.

Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems

Koleksiyon