Dijital ebeveynlik farkındalığı ve ebeveyn tutumlarının çocuklarda ekran bağımlılığı ile ilişkisi

İzmir Bakırçay Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

İçinde bulunduğumuz yüzyılda teknolojik cihazlar insan hayatını daha önce hiç olmadığı kadar etkilemeye başlamıştır. Teknolojik cihazlar yaşamı kolaylaştırmanın yanı sıra çeşitli olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Çocuklarda görülen dijital bağımlılıklar, çocukların biyopsikososyokültürel gelişimini olumsuz etkilediğinden bu konuda verilebilecek en önemli örneklerden biridir. Bu araştırmada günümüzün en önemli problemlerinden biri olan çocuklarda problemli medya kullanımının dijital ebeveynlik farkındalığı ve ebeveyn tutumları ile olan ilişkileri incelenmektedir. Bu amaçla sosyal medya platformları aracılığıyla evliliği devam eden ve 4-11 yaş aralığında en az bir çocuğu olan 727 kadın katılımcıya ulaşılmıştır. Bu katılımcılardan Google Formlar aracılığıyla sırasıyla Demografik Bilgi Formu, Dijital Ebeveynlik Farkındalık Ölçeği, Ebeveyn Tutum Ölçeği, Problemli Medya Kullanım Ölçeği – Kısa Form isimli ölçüm araçlarını doldurmaları talep edilmiştir. Elde edilen verilere dijital ebeveynlik farkındalığı alt boyutları ve ebeveyn tutumları ile çocuklarda problemli medya kullanımı arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amacıyla Pearson Korelasyon Analizi, çeşitli gruplar arası farklılıkların tespit edilmesi amacıyla Tek Yönlü Varyans Analizi ve Bağımsız Gruplarda T-Testi, dijital ebeveynlik farkındalığı alt boyutları ve ebeveyn tutumlarının çocuklarda problemli medya kullanımını yordama gücünü tespit etmek amacıyla Çoklu Hiyerarşik Regresyon Analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda dijital ebeveynlik farkındalığı alt boyutlarının ve ebeveyn tutumlarının çocuklarda problemli medya kullanımı ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu ve dijital ebeveynlik farkındalığı alt boyutları ile ebeveyn tutumlarının çocuklarda problemli medya kullanımını anlamlı bir düzeyde yordadığı tespit edilmiştir. Söz konusu bulgular ilgili alanyazın ışığında tartışılarak bağımlılıkla mücadeleye yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
In the current century, technological devices have begun to affect human life more than ever before. Technological devices not only make life easier, but also bring with them various negativities. Digital addictions in children are one of the most important examples that can be given in this regard, as they negatively affect the biopsychosociocultural development of children. In this study, the relationship between problematic media use in children, one of the most important problems of today, and digital parenting awareness and parental attitudes is examined. For this purpose, 727 female participants who were married and had at least one child between the ages of 4- 11 were reached through social media platforms. These participants were asked to fill in the measurement tools named Demographic Information Form, Digital Parenthood Awareness Scale, Parental Attitude Scale, Problematic Media Use Scale - Short Form, via Google Forms. Pearson Correlation Analysis was applied to the obtained data in order to determine the relationships between digital parenting awareness sub-dimensions and parental attitudes and problematic media use in children. One-Way Analysis of Variance and T-Test in Independent Groups were applied to determine the differences between various groups. Multiple Hierarchical Regression Analyzes were applied to determine the predictive power of digital parenting awareness sub-dimensions and parental attitudes towards problematic media use in children. As a result of the research, it was found that the sub-dimensions of digital parenting awareness and parental attitudes were significantly related to problematic media use in children. In addition, it was determined that the sub-dimensions of digital parenting awareness and parental attitudes significantly predicted problematic media use in children. These findings were discussed in the light of the relevant literature, and various suggestions were presented for the fight against addiction.

Psikoloji, Psychology

Koleksiyon