Akıllı Üniversite Geliştirmede Ön Hazırlık Çalışmaları ve Değerlendirilmesi: İzmir Bakırçay Üniversitesi Örneği

Küçük şehirler olarak üniversite kampüsleri, akıllı şehir uygulamalarının hizmet kalitesinin artırılması ve kamu kaynaklarının verimli kullanılması için pek çok fırsatı bünyesinde barındırmaktadır. Endüstri 4.0 için olanak sağlayan teknolojiler, akıllı bir kampüs oluşturma hedefinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, İzmir Bakırçay Üniversitesi’nin dijital dönüşüm sürecine katkı sağlayarak veri analitiği odaklı sürdürülebilir bir kampüs oluşturmak için bir yol haritası hazırlamaktır. Çalışmada akıllı bir kampüsün geliştirilmesi için metodoloji ve uygulama süreçlerini içeren bir çerçeve ortaya konulmuştur. Üç aşamalı olarak tasarlanan bu sistem üniversitenin mevcut bilgi sistemleri üzerine kurularak sensörlerden veri toplamayı ve yönetim süreçlerini desteklemek için bu verileri işlemeyi gerektirmektedir. Bu çerçeve, personel verimliliğinin artırılması, sınıf eğitimlerinin kalitesinin iyileştirilmesi, enerji tüketiminin azaltılması, kişilerarası iletişimin hızlandırılması ve kampüsteki sorunlara en hızlı çözümün bulunması gibi bazı katma değerli işlemleri desteklemeyi önermektedir. Bu nedenle sadece akıllı bir kampüs değil, aynı zamanda sürdürülebilir ve tesislerden maksimum fayda sağlayacak bir sistem de tasarlanmıştır.