Hemşirelerin elektrokardiyografi bilgi ve yorumlama düzeyleri

Yükleniyor...
Küçük Resim

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Yayıncı

İzmir Bakırçay Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Bu araştırma, kritik alanda çalışan hemşirelerin Elektrokardiyografi (EKG) bilgi ve yorumlama düzeylerini belirlemek amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma 01 Haziran 2022- 01 Aralık 2022 tarihleri arasında İzmir ilinde bir araştırma hastanesinde kritik alanlarda çalışan, araştırmayı kabul eden 122 hemşire ile tamamlandı. Kurum izni ve etik kurul onayı alındı. Sosyo-demografik anket formu ve literatür taranıp uzman görüşü alınarak oluşturulmuş EKG bilgi ve yorumlama düzeyi formu ile toplandı. Verilerin analizinde SPSS paket programından yararlanılıp, tanımlayıcı istatistikler parametrik testlerle analiz yapıldı. Tüm istatistikler, p<0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Hemşirelerin EKG bilgi ve yorumlama düzeylerinin orta seviyede olduğu saptandı. Özel dal sertifikası olan, EKG eğitimi alan, EKG eğitimini 4 saatten fazla alan ve kongrede eğitim alan hemşirelerin EKG bilgi ve yorumlama düzeyleri daha yüksek saptandı (p<0,05). Sonuç olarak, hemşirelerin EKG bilgi seviyelerinin orta düzeyde olduğu saptandı. Kritik alanda çalışan hemşirelerin EKG eğitimi ve sertifika almasının sağlanması, EKG eğitim programlarının belirli standartlara sahip olması ve hemşirelere bu standartlar çerçevesinde eğitimlerin verilmesi, eğitimin alanında uzman kişiler tarafında verilmesi ve eğitim yöntemi olarak interaktif eğitim yöntemlerinin kullanılması önerilmektedir.
This study was conducted as a cross-sectional and descriptive study in order to determine the level of knowledge and interpretation of Electrocardiography (ECG) of nurses working in the critical field. The research was completed between 01 June 2022 and 01 December 2022 with 122 nurses working in critical areas in a research hospital in Izmir and accepting the research. Institutional permission and ethics committee approval were obtained. A socio-demographic questionnaire form and an ECG information and interpretation level form created by reviewing the literature and taking expert opinion were collected. In the analysis of the data, SPSS package program was used and descriptive statistics were analyzed with parametric tests. All statistics were evaluated at the p<0.05 significance level. ECG knowledge and interpretation levels of the nurses were found to be moderate. The ECG knowledge and interpretation levels of the nurses who had a special branch certificate, received ECG training, received more than 4 hours of ECG training and were trained in the congress were found to be higher (p<0.05). As a result, it was determined that the ECG knowledge level of the nurses was moderate. It is recommended that nurses working in critical areas receive ECG training and certification, ECG training programs should have certain standards, and nurses should be trained within the framework of these standards, training should be given by experts in the field, and interactive training methods should be used as training methods.

Anahtar Kelimeler

Hemşirelik, Nursing, EKG, bilgi düzeyi, eğitim, hemşire, elektrokardiyografi, sertifika, ECG, level of knowledge, education, nurse, electrocardiography, certificate

Künye

Koleksiyon